1>:>Korzyści zdrowotne z enzymów

Korzyści zdrowotne z enzymów

Czym są enzymy i dlaczego są ważne?

Enzymy to „ekipa projektująca, budująca, utrzymująca i wyburzająca”, wszystko naraz. Te biologiczne molekuły są prawie wyłącznie białkami, chociaż pewne enzymy to raczej wyspecjalizowane molekuły RNA, które pełnią szczególe role. Są trzy podstawowe kategorie enzymów: metaboliczne, trawienne i występujące w żywności. Enzymy metaboliczne to „ekipa projektująca i utrzymująca” ciała. Ciało produkuje je naturalnie. Te enzymy są konieczne do wzrostu, utrzymywania i naprawy wszystkich tkanek i organów. Są także niezbędne dla usuwania mikroskopijnych produktów odpadowych, co zapewnia „czystość i porządek” na poziomie komórkowym.
Enzymy trawienne, które opiszemy tu dokładniej, także są naturalnie produkowane przez ciało. Te wyspecjalizowane enzymy trawią pożywienie, które jemy, i zamieniają je w składniki odżywcze oraz produkty uboczne. Są odpowiedzialne za absorpcję i dostarczenie składników odżywczych do docelowych tkanek i organów.
Enzymy znajdujące się w żywności są jedynymi enzymami, które są używane przez nasze ciało, ale produkowane poza nim. Otrzymujemy je z surowej żywności i suplementów. Wspierają „ekipę wyburzającą”, pomagając enzymom trawiennym produkowanym przez ciało w trawieniu pożywienia.

Jaka jest rola enzymów?

Wszystkie enzymy są klasyfikowane jako katalizatory, substancje zwiększające tempo reakcji biochemicznych, ograniczające zużycie energii, jaka byłaby potrzebna bez ich udziału. Mówiąc wprost, enzymy biorą udział w reakcjach, które bez nich potrwałyby całe dnie lub nawet tygodnie (bądź nie zaszłyby nigdy) i powodują, że reakcje zachodzą niemal natychmiastowo. Są niesamowitymi modelami efektywności. Enzymy nigdy nie odpoczywają, biorą udział w bilionach powtarzających się reakcji chemicznych w ciele.Ich rolą jest dostarczanie surowców potrzebnych do wzrostu, rekonwalescencji, trawienia, zaopatrywania w składniki odżywcze, usuwanie produktów ubocznych z komórek, przenoszenia energii, transmisji impulsów nerwowych, itd. Dosłownie każdy proces chemiczny zachodzący w ludzkim ciele wymaga obecności enzymu na którymś etapie. Bez enzymów ciało szybko zostałoby zredukowane do niesprawnego układu bałaganu komórek. Ciało produkuje i zużywa specyficzne enzymy dla przeprowadzenia specyficznych reakcji, z których każda jest bardzo istotna.

Enzymy trawienne i proces trawienia

U ludzi i wielu innych kręgowców trawienie jest procesem dzielenia pożywienia, które zjadamy,na mniejsze, lepiej przyswajalne cząsteczki, w tym składniki odżywcze, których potrzebuje nasze ciało do prawidłowego funkcjonowania. Trawienie zaczyna się już wtedy, kiedy weźmiesz do ust pierwszy kęs. Enzymy obecne w ślinie rozpoczynają proces dzielenia pożywienia na poszczególne składniki i kontynuują go, aż wstępnie strawione pożywienie dostanie się do żołądka. Różne enzymy trawienne przejmują tu rolę, dalej dzieląc pożywienie i przygotowując do wchłonięcia (lub usunięcia) podczas ostatecznego etapu trawienia, który odbywa się w jelicie cienkim. Enzymy trawienne odgrywają decydującą rolę w procesie trawienia. Bez nich nie bylibyśmy w stanie otrzymywać z pożywienia składników odżywczych, których potrzebujemy.

Jaki jest wpływ złego trawienia?

Kiedy nasz system trawienny funkcjonuje tak, jak powinien, a enzymy spełniają swoją rolę, trawienie przebiega bezproblemowo i niezauważenie. Jeśli nie, wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie może być głęboki. Upośledzone funkcje trawienne mogą wpłynąć na każdą tkankę, organ i system ciała, głównie z powodu niewystarczającego odżywienia. Złe trawienie powoduje wiele niepożądanych skutków, jak np. wzdęcia i gazy. Kiedy nie trawisz właściwie, toksyny i produkty odpadowe mogą pozostawać w organizmie i się gromadzić, co może wywołać problemy zdrowotne w przyszłości. Dodatkowo nowoczesna dieta, która często składa się w większości z produktów przetworzonych, może być obciążająca dla układu pokarmowego i przyczyniać się do stresu trawiennego. Przypadłości trawienne są jednym z najczęstszych powodów wizyt u lekarza, jest więc jasnym jest, że potrzebujemy lepiej wspierać nasz układ trawienny. Enzymy mogą być pomocne w tym procesie.

Jak mogę poprawić trawienie?

Jeśli masz problemy trawienne, najbardziej prawdopodobną przyczyną jest zła dieta. Najłatwiejszym sposobem na utrzymywanie zdrowego trawienia jest zdrowa, zrównoważona dieta, która jest w stanie dostarczyć odpowiednich ilości składników odżywczych wymaganych przez ciało dla zachowania optymalnego zdrowia. Spróbuj zmniejszyć ilość produktów przetworzonych lub je wyeliminować i wprowadź dietę z przewagą zdrowej żywności, do trawienia której Twój organizm jest przystosowany.

Enzymy trawienne

Lipaza

Jest enzymem przetwarzającym tłuszcze, oleje i trójglicerydy. Ponieważ tłuszcz nie jest rozpuszczalny w wodzie, wymaga specjalnej obróbki trawiennej przed wchłonięciem i spożytkowaniem przez ciało. Lipaza ułatwia także wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak wit. A, D, E i K, jak również karotenoidów jak luteina i astaksantyna oraz składników roślin jak np. kurkumina.

Proteaza

Ażeby właściwie trawić białka, ciało potrzebuje specyficznych enzymów zwanych proteazami lub proteinazami. Te enzymy są wydzielane przez gruczoły żołądka i trzustki. Organizm produkuje różne proteazy, które działają w różnym pH na długości przewodu pokarmowego. To pozwala generować cenne wartości odżywcze z naszego pożywienia.

Amylaza

Współczesna dieta zwykle obfituje w węglowodany a rola strawienia ich przypada amylazie. Ten ważny enzym jest obecny w naszej ślinie i rozpoczyna proces trawienny, kiedy tylko weźmiesz pierwszy kęs do ust. Mówiąc krótko, amylaza przetwarza węglowodany na cukry proste, przez ciało używane głównie jako źródło energii.

Inne enzymy

BioCore® DPP-IV (dipeptydylo peptydaza-IV) jest unikalnym kompleksem proteaz pochodzącym z grzybów, który działa specyficznie trawiąc gluten. Gluten jest białkiem występującym w określonych zbożach jak np. pszenica, który dla pewnych osób jest trudny do strawienia. Złe trawienie glutenu może prowadzić do problemów w układzie pokarmowym: wzdęć, gazów itd. DPP-IV jest przeznaczona do wspomagania trawienia niewielkich ilości glutenu, który mógłby przypadkowo zostać zjedzony, pozwalając osobom nadwrażliwym na gluten na odrobinę spokoju. Mimo, że DPP-IV może pomagać w trawieniu pokarmów zawierających gluten, nie jest przeznaczona dla osób z celiakią lub ciężką alergią na gluten, chyba że będzie stosowana pod kontrolą lekarza.

Laktaza

Laktoza jest to jeden z cukrów, znajdujący się w mleku i innych produktach mlecznych. Wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy. Osobom tym zwykle brakuje laktazy, enzymu potrzebnego do trawienia laktozy. Wiele produktów mlecznych zawiera także duże ilości białek i tłuszczów. Ażeby strawić laktozę, białka i tłuszcze znajdujące się w produktach mlecznych, ciało potrzebuje wystarczającego zaopatrzenia w enzymy jak laktaza, proteazy i lipaza.

Celulaza

To kilka podobnych enzymów, z których każdy trawi celulozę pochodzącą z roślin. Nasze ciało nie produkuje celulozy naturalnie, zatem jest ważne pozyskiwanie jej z diety. Jest także produkowana przez florę jelitową (organizmy probiotyczne) w procesie fermentacji. Ściany komórkowe roślin nie mogą być strawione przez inne enzymy, więc celulaza może pomóc nam więcej składników odżywczych z warzyw i owoców, które zjadamy.

Enzymy a starzenie się

Produkcja enzymów w naszym ciele zmniejsza się z miarę starzenia się, a produkowane enzymy są mniej efektywne. Np. w wieku dziecięcym większość z nas jest w stanie strawić większość substancji występujących w żywności, jak np. laktozę znajdującą się w produktach mlecznych. W miarę starzenia się wielu z nas zaczyna mieć trudności z trawieniem produktów, które kiedyś trawiliśmy bez problemów. Dodatkowo,zmiany w diecie,  zmniejszona aktywność fizyczna, stres, zmiany hormonalne, leki i inne czynniki mogą odwracalnie wpłynąć negatywnie na możliwości produkowania pewnych enzymów przez ciało.

Inne zastosowania suplementów enzymów

Poza wspomaganiem trawienia, różne enzymy pełnią obszerniejsze role w ciele ludzkim i oferują wiele korzyści:

Nattokinaza

Jest enzymem wyizolowanym z natto, tradycyjnego japońskiego pożywienia otrzymywanego z fermentowanej soi. Natto jest konsumowane od setek lat ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Współczesne badania naukowe wykazały, że nattokinaza. wyspecjalizowana proteaza,może pomagać w utrzymywaniu zdrowego układu krążenia poprzez udział w utrzymywaniu zdrowych poziomów fibryny. Fibryna jest dużym,  nierozpuszczalnym białkiem biorącym udział w krzepnięciu krwi i jest niezbędna dla normalnego gojenia się ran. Nattokinaza NOW® pochodzi z soi wolnej od GMO i posiada aktywność 2,000 FUs (jednostek fibrynolitycznych) na 100 mg.

Serrazyme®

Jest to mieszanka enzymów proteolitycznych złożona z enzymów pochodzących z jadalnych odmian grzybów Aspergillus oryzae i Aspergillus melleus. Serrazyme® działa systemowo pomagając przy utrzymywaniu zrównoważonej odpowiedzi układu odpornościowego poprzez pomaganie w trawieniu białkowych wydzielin komórek odpornościowych i ułatwianie ich eliminacji. Tym sposobem Serrazyme® może wspierać zdrowie układu krążenia i oddechowego poprzez wspomaganie naturalnego procesu drenażu i naprawy ciała.

Bromelina

Jest enzymem proteolitycznym pochodzącym z łodygi ananasa, posiadającym właściwości trawienia białek. Stosowana z posiłkiem wspiera zdrowe trawienie; stosowana między posiłkami wspomaga zdrowie stawów i może pomóc zmniejszyć bóle mięśni związane z ich intensywnym używaniem podczas wysiłku fizycznego. Bromelina została zaprojektowana przez naturę, ażeby wspierać funkcje układu trawiennego oraz komfort mięśni i stawów.

Czym wyróżnia się NOW

Z szerokim wyborem formuł trawiennych NOW’a i zdrową, zbilansowaną dietą jest dużo łatwiej zapewnić sobie enzymy, których potrzebuje Twoje ciało, ażeby utrzymywać zdrowe funkcje trawienne. NOW uwzględnia najnowsze badania naukowe przy tworzeniu swoich formuł enzymatycznych i, jak każdy produkt NOW, formuły trawienne są tworzone z wiodącą dbałością o jakość.

Super Enzymy

Super Enzymy to wszechstronna mieszanka enzymów wspierających trawienie. Zawierające bromelinę, żółć wołową, pankreatynę i papainę, Super Enzymy pomagają w optymalizacji trawienia tłuszczów,węglowodanów i białek.

2018-03-14T15:57:40+01:00