1>:Home>KARNITYNA – pochodzenie, zalety stosowania i czystość substancji
KARNITYNA – pochodzenie, zalety stosowania i czystość substancji
KARNITYNA – jej nazwa pochodzi stąd, że po raz pierwszy wyizolowano ją w mięsie (łac.caro, carnis-mięso). Początkowo nazywano ją witaminą BT, ponieważ jej brak w pożywieniu powodował gromadzenie się tłuszczu u larw mącznika młynarka. Jest substancją pochodzenia naturalnego, o nazwie zwyczajowej L-karnityna, dlatego właśnie w tej postaci powinna być obecna w codziennej diecie lub podawana jako suplement diety.
L-Karnityna wspiera produkcję energii komórkowej poprzez udział tłuszczów długołańcuchowych w transporcie do mitochondriów, gdzie tłuszcze zostają przekształcone do ATP (paliwo komórkowe). Uczestniczy również w usuwaniu z mitochondriów średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, mających w nadmiarze działanie toksyczne.
Biochemia karnityny
Karnityna wraz z jej estrową pochodną stanowi kluczową część naturalnej karnityny. Występuje u większości ssaków w różnych tkankach . Całkowita zawartość w ludzkim organizmie wynosi 20 gramów, z czego 98% znajduje się w tkankach szkieletowych i układzie sercowo-naczyniowym, 1.4 % w nerkach i wątrobie oraz 0.6% w płynach zewnątrzkomórkowych.
Jak pozyskujemy karnitynę?
Około 25% jest syntetyzowana w organizmie z aminokwasów lizyny i metioniny a reszta pochodzi z żywności. Głównym źródłem jest mięso, drób, ryby, mleko oraz niewielkie jej ilości można znaleźć w zbożu i awokado. Osoby, które nie spożywają mięsa i produktów mlecznych zwykle mają zwiększone zapotrzebowanie na karnitynę.
Skutki niedoboru karnityny
-
Osłabienie lub zanik mięśni szkieletowych (miopatia)
-
Niewydolność mięśnia sercowego (kardiomiopatia)
Zastosowanie lecznicze karnityny
-
Niewydolność krążenia
-
Choroba wieńcowa
-
Miażdżyca tętnic
-
Uszkodzenie mięśni
-
Pomocniczo w leczeniu otyłości
-
Pomocniczo w leczeniu zaburzeń lipidowych
-
NAFLD- niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby
-
Pomocniczo w chorobie Alzheimera
L-karnityna vs D-karnityna
NOW jest producentem najbardziej pożądanej formy L-karnityny – Carnipure™, która pochodzi z winianu L-karnityny. Celem dbałości o czystość i jakość L-karnityny są dodatkowo używane absorbery wilgoci.
Ta procedura zabezpiecza przed możliwością powstania izomeru D-karnityny, która jest produktem niepożądanym mogącym zaburzać wchłanianie i funkcjonowanie L-karnityny.
Jak wykryć D-karnitynę?
Identyfikacja i wyizolowanie niepożądanej D-karnityny jest niezbędne w celu uzyskania pełnowartościowego suplementu bądź formuły L-karnityny.
Do identyfikacji jakości Karnityny firmy NOW stosuje się wysoce precyzyjną metodę chromatografii cieczowej.
Ten sposób badania pozwala na wykrycie i odróżnienie form L-karnityny, acetylo-l-karnityny od wszelkich zanieczyszczeń typu D-karnityna, co jest niezbędne dla jakości i czystości preparatu.
Według Europejskiej i Amerykańskiej Farmakopei dopuszczalna wartość dla D-karnityny waha się w ilości 4 %.
Firma NOW poprzez zastosowanie wysoce selektywnej metody chromatografii cieczowej HPLC, szacuje zawartości D-karnityny na poziomie niższym niż 0.5%. Takie metody dają gwarancje bezpiecznego i skutecznego produktu bez zanieczyszczeń.
Joanna Wilk
2018-03-14T11:55:04+01:00
Podziel się ze znajomymi!