1>:>KARNITYNA – pochodzenie, zalety stosowania i czystość substancji

KARNITYNA – pochodzenie, zalety stosowania i czystość substancji

KARNITYNA – jej nazwa pochodzi stąd, że po raz pierwszy wyizolowano ją w mięsie (łac.caro, carnis-mięso). Początkowo nazywano ją witaminą BT, ponieważ jej brak w pożywieniu powodował gromadzenie się tłuszczu u larw mącznika młynarka. Jest substancją pochodzenia naturalnego, o nazwie zwyczajowej  L-karnityna, dlatego właśnie w tej postaci powinna być obecna w codziennej diecie lub podawana jako suplement diety.

L-Karnityna wspiera produkcję energii komórkowej poprzez udział tłuszczów długołańcuchowych w transporcie do mitochondriów, gdzie tłuszcze zostają przekształcone do ATP (paliwo komórkowe). Uczestniczy również w usuwaniu z mitochondriów średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, mających w nadmiarze działanie toksyczne.

Biochemia karnityny

Karnityna wraz z jej estrową pochodną stanowi kluczową część naturalnej karnityny. Występuje u większości ssaków  w różnych tkankach . Całkowita zawartość w ludzkim organizmie wynosi 20 gramów, z czego 98% znajduje się w tkankach szkieletowych i układzie sercowo-naczyniowym, 1.4 % w nerkach i wątrobie oraz 0.6% w  płynach zewnątrzkomórkowych.

Jak pozyskujemy karnitynę?

Około 25% jest syntetyzowana w organizmie z aminokwasów lizyny i metioniny a reszta pochodzi z żywności. Głównym źródłem jest mięso, drób, ryby,  mleko oraz niewielkie jej ilości można znaleźć w zbożu i awokado. Osoby, które nie spożywają mięsa i produktów mlecznych zwykle mają  zwiększone zapotrzebowanie na karnitynę.

Skutki niedoboru karnityny

  • Osłabienie lub zanik mięśni szkieletowych (miopatia)

  • Niewydolność mięśnia sercowego (kardiomiopatia)

Zastosowanie lecznicze karnityny

  • Niewydolność krążenia

  • Choroba wieńcowa

  • Miażdżyca tętnic

  • Uszkodzenie mięśni

  • Pomocniczo w leczeniu otyłości

  • Pomocniczo w leczeniu zaburzeń lipidowych

  • NAFLD- niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby

  • Pomocniczo w chorobie Alzheimera

L-karnityna vs D-karnityna

NOW jest producentem najbardziej pożądanej formy L-karnityny – Carnipure, która pochodzi z winianu  L-karnityny. Celem dbałości o czystość i jakość L-karnityny są dodatkowo używane  absorbery  wilgoci.

Ta procedura  zabezpiecza przed możliwością powstania izomeru D-karnityny, która jest produktem niepożądanym mogącym zaburzać wchłanianie i funkcjonowanie  L-karnityny.

Jak wykryć D-karnitynę?

Identyfikacja i wyizolowanie  niepożądanej D-karnityny jest niezbędne w celu uzyskania pełnowartościowego suplementu bądź formuły L-karnityny.

Do identyfikacji jakości Karnityny firmy NOW stosuje się wysoce precyzyjną metodę chromatografii cieczowej.

Ten sposób badania pozwala na wykrycie i odróżnienie form L-karnityny, acetylo-l-karnityny od wszelkich zanieczyszczeń typu D-karnityna, co jest niezbędne dla jakości i czystości preparatu.

Według Europejskiej i Amerykańskiej Farmakopei dopuszczalna wartość dla D-karnityny waha się w ilości 4 %.

Firma NOW poprzez zastosowanie wysoce selektywnej metody chromatografii cieczowej HPLC, szacuje zawartości D-karnityny na poziomie niższym niż 0.5%. Takie metody dają gwarancje bezpiecznego i skutecznego produktu bez zanieczyszczeń.

2018-03-14T11:55:04+01:00