1>:>Całe zioła vs. standaryzowane wyciągi ziołowe: które są lepsze?

Całe zioła vs. standaryzowane wyciągi ziołowe: które są lepsze?

Wiele produktów ziołowych do wyboru

Ziołolecznictwo staje się coraz bardziej popularne i jest wiele produktów ziołowych, wśród których można wybierać. Z tak wieloma możliwościami, łatwo jest poczuć się zagubionym w temacie, które formy ziołowe są dla nas właściwe. Istotną decyzją jest, czy stosować całe ziele, czy standaryzowany wyciąg ziołowy. To może być niełatwe, jako że nawet opinie ekspertów są różne, dlatego najlepiej jest znać różnice pomiędzy tymi dwiema formami, ażeby podjąć odpowiednią decyzję.

Całe zioła

Całe ziele to po prostu całe ziele, zwykle suszone i kapsułkowane bądź przetworzone i zakonserwowane w alkoholu lub innym rozpuszczalniku. Całe zioła zawierają wszystkie składniki rośliny i były stosowane od setek lat przez wiele kultur. De facto współczesna medycyna zaczynała od stosowania całych ziół. Właściwości leczniczych ziół uczono się empirycznie poprzez obserwacje, ponadto informacje przekazywane przez kolejne generacje uzdrowicieli. Chociaż efekty stosowania ziół nie zawsze były przedmiotem badań naukowych, całe zioła mają długą historię zapisów oceniających ich bezpieczeństwo i skuteczność.

Skład chemiczny ziół może się nieco różnić, zależy to od wielu czynników. Po pierwsze, środowisko, w jakim rosną rośliny, ma wpływ na skład ziela. Pora roku, w jakiej są uprawiane, gleba, w jakiej rosną i wpływ pogody, wszystkie te czynniki mają wpływ na jakość końcowego produktu. Po drugie, istotną rolę odgrywa metodologia. Na przykład, wiek rośliny w momencie zbioru, jaka to część rośliny, technika przetwarzania. Wreszcie, każda populacja roślin ma indywidualny zestaw genów, wnosząc tym samym wkład do różnorodności produktów końcowych.

Standaryzowane wyciągi ziołowe

Standaryzowany wyciąg ziołowy ma jeden lub więcej składników, w określonej, gwarantowanej ilości, zwykle wyrażonej w procentach. Założeniem standaryzacji ziół jest gwarancja otrzymania przez konsumenta produktu, którego każda porcja jest chemicznie taka sama. Praktyka ta rozwinęła się z modelu lekowego ziołolecznictwa, w którym współcześni naukowcy usiłują zidentyfikować składniki roślin mające określoną aktywność farmakologiczną w ciele. Niestety, kiedy naukowcy mogą wyizolować wiele składników z ziela i odkryć, jak określone związki chemiczne działają w ciele, nieodwracalnie usuwają lub przeoczają składniki, które mogą współdziałać jeśli chodzi o aktywność całego ziela. Zatem standaryzacja może koncentrować się na jednym składniku kosztem innych potencjalnie ważnych, zmieniając naturalną równowagę składników ziela.

Standaryzacja bazuje na założeniu, że za działanie ziela odpowiadają wyizolowane składniki. Jednak niemal żadne ziele nie ma tylko jednego określonego działania. Rośliny zawierają kompleksy związków czynnych i mają unikalną zdolność pomagania w przypadku kilku problemów zdrowotnych jednocześnie. Całkowita wartość lecznicza ziół najprawdopodobniej jest efektem ich złożonego składu i interakcji różnych składników w ciele niż jednego szczególnego składnika. Co więcej, wiele składników ziół jest jeszcze nieznanych, a interakcje pomiędzy składnikami i różnymi ziołami nie są dobrze poznane. Tym samym wątpliwe jest, że standaryzowany wyciąg ziołowy wykazuje takie samo spektrum działania jak całe ziele. Jednak została naukowo udowodniona skuteczność tych skoncentrowanych wyciągów, jeśli chodzi o konkretne działanie, więc mogą być bardzo użyteczne nawet, jeśli nie działają dokładnie tak, jak całe ziele.

Druga forma standaryzacji używa kluczowych składników tylko jako markerów tożsamości, próbując przy tym utrzymać pełne spektrum składników jak w całym zielu. Te standaryzowane wyciągi niekoniecznie są bardziej skoncentrowane niż całe zioła, ale utrzymują przynajmniej minimalną siłę działania tych markerów. Markery mogą być aktywnymi składnikami ziela bądź nie, ale wyniki analizy tego rodzaju ekstraktu powinny być podobne do tych z całego ziela, zakładając, że żadne z głównych składników nie zostały usunięte w procesie ekstrakcji. Ten proces gwarantuje, że ziele będzie wykazywało określony poziom aktywności bez poświęcania żadnych składników.

Ziołowe suplementy NOW

NOW Foods wytwarza wiele rodzajów wysokiej jakości ziół i standaryzowanych wyciągów ziołowych, zatem cokolwiek wybierzesz, masz pewność, że otrzymujesz produkt, któremu możesz zaufać. Stosujemy formy ekstrakcji odpowiednie dla każdego ziela, zgodnie z badaniami naukowymi.

2018-03-14T11:14:30+01:00